Slapeloosheid

Soms heb je van die nachten, dat het een beetje tegenzit. Dat je er alles aan doet om in slaap te komen en dat het maar niet lukt. Vannacht was weer zo’n nacht en ik heb het idee dat dit steeds vaker voorkomt. Inmiddels al de derde nacht in één maand tijd. Hoe zou dit toch komen?

Slapeloosheid-1024x509

Ik ben al niet zo’n gemakkelijke slaper. Het duurt gemiddeld een uur voordat ik in slaap val, wat bij gezond slaapgedrag een kwartier is. Ik zou willen dat het maar een kwartiertje is! Vaak is het dus een uur, maar dit kan ook uitlopen tot drie uur of tot zelfs zes uur!

In de afgelopen maand heb ik dus twee keer eerder gehad dat ik niet kon slapen en dat was net voor een hardloopevenement. Een uur voordat de wekker ging viel ik alsnog slaap, maar waarschijnlijk had dit met de spanning te maken.

Vannacht was het toppunt. Normaal gesproken val ik rond een uur of drie of vijf wel in slaap, maar dat was dit keer helaas niet het geval. Momenteel heb ik geen colleges dus het scheelt dat ik wel kan uitslapen, maar hoe frustrerend is het dat ik pas in slaap viel toen de wekker van mijn vriend om zeven uur ging!

Normaal gesproken helpt het als ik een boek ga lezen. Dan lees ik maximaal twee hoofdstukken en dan worden mijn ogen zo moe dat ze dichtvallen en dan kan ik dus lekker slapen. Dit keer kon ik maar blijven lezen. Ik had het boek waarin ik bezig was inmiddels al uit gelezen en was in een nieuw boek begonnen. Vijftig bladzijden verder, en nog steeds kon ik niet slapen.

Uiteindelijk besloot ik om vier uur uit bed te gaan met het idee om maar weer te leren voor de tentamens. Als ik niet kan slapen, kan ik net zo goed gaan leren bedacht ik me. Slecht plan, ik kon dan misschien niet slapen, maar ik was wel moe. De stof kwam dus niet echt binnen en ik besloot na mijn kop thee maar weer mijn bed in te kruipen. Daar heb ik nog tweeënhalf uur wakker gelegen voordat ik eindelijk in slaap viel.

Waardoor het nu precies komt dat ik slecht slaap, moet ik je helaas schuldig blijven. De cappuccino’s van Starbucks, de zorgen die ik stiekem toch wel een beetje aan mijn hoofd heb, ouder worden en misschien minder slaap nodig hebben, het niet meer gebruiken van de pil (en nee, niet omdat ik graag kids wil). Er zijn zoveel factoren die invloed kunnen hebben. Wel merk ik dat het de laatste tijd steeds vaker voorkomt!

Dingen als rustig proberen te liggen, letten op je ademhaling, schaapjes tellen, ik heb het allemaal geprobeerd, maar helaas zonder succes.

Vandaar nu ook mijn vraag aan jullie: wat doe jij als je niet kan slapen? 

Advertisements

3 thoughts on “Slapeloosheid

  1. Manon says:

    Pfoeh echt irritant joh, dat je er zo vaak last van hebt! Ik heb het eigenlijk alleen als ik ergens een beetje nerveus voor ben, dan wordt ik helemaal hyper. Maar dan lig ik denk ik echt hooguit 2 uur wakker ofzo, en dat is dan maar gemiddeld 1 keer in de twee maanden. Meestal doe ik dan niet zo veel, behalve 100x eruit om naar het toilet te gaan haha.

  2. HK says:

    Wat ik doe als ik geen slaap kan vatten. Moeilijk, ik slaap meestal wel direct en anders wel binnen de 3 uur. Mocht ik toch eerder willen slapen? dan pak ik een heel saai boek en zet rustgevende muziek op (Vivaldi’s 4 seizoenen bv). Maar goed ben dan ook alleen en heb geen rekening te houden met bedgenoten.
    Bij piekeren schrijf ik alles op… veelal op papier maar soms ook op een computer en dan het bestand niet opslaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s